må-fre 10 – 18
lör 10 – 15

Valtakatu 21-23
94100 Kemi

Historia

Vad är bombus?

Kort sagt är bombus latin för humla.

1970

Bombus grundades år 1974. Till början var Bombus ett pyttelitet postorderbolag som sålde damkläder. Efter ett par år i ”lådan” föddes ett nytt Bombus till Kemi år 1977 med temat ”fackhandel för alla damer”. Bolaget grundades av Ossi Kosonen och Raimo Antikainen.

1980

År 1984 kom Ossis fru Marjatta Kosonen med i bilden och bolaget kom helt att ägas av paret Kosonen. Då verkade butiken i våningen ovanför var butiken idag ligger. Under samma tider började en kraftig specialisering. Kollektioner söktes från modemässor i Tyskland, England, Danmark samt Sverige. Emellanåt lyckades man, emellanåt inte. Bombus sökte sig själv och sin plats. Märkesplagg gjorde sin entré till Finland och också till Bombus. Samma tider grundade Bombus till sidan av sig Buzzi, en fördomsfri föregångare som även butiksägaren från södern kom och kollade på.

1990

Just som Bombus tänkte sig ha hittat sin stil och sin plats, kom 90-talets depression och slog till ordentligt. Företaget samt ägaren var nära döden. Ägaren fick nya delar och butiken fick nya kollektioner. En stark kundgrupp blev damer i XL storlek och Bombus hade i tiderna största urvalet på XL-kläder i hela norra-Finland.
Sen kom lyckan. År 1996 flyttade butiken ner till gatunivå, ordnade ett par lyckade kampanjer och företaget tog ett stort steg mot det bättre. Med åren byggdes upp ett företag som kunde bjuda kunderna på ypperlig service, ett unikt urval av världskända märken samt en helhetlig påklädning.

2000

År 2000 kom dottern Kaisu med i bilden. Som tonåring hade hon sagt att hon aldrig kommer att fortsätta i föräldrarnas fotspår men några år i södra Finland hade fått Kaisu i andra tankar och flytten tillbaka till Kemi blev aktuell. En febril introduktion till modevärlden började. Först med försäljning och kundservice samt om textilers material och kvalitet, sen inköp och allt som har med det att göra. Småningom kröp också företagets ekonomi in i läroplanen.

2010

2012 firades Bombus 35 år. Jubiléåret firades stort och på själva födelsedagen ordnades en stor modeuppvisning som Bombus fick fira med sina underbara kunder. Vd:n byttes och Kaisu fick stora stövlar att fylla.

2013, Bombus fortsätter på sin linje som ett familjeföretag specialiserat på dammode. En personal som är inspirerad av sitt jobb, underbara kunder och ett oändligt intresse för vackra kläder och accessoarer, mode och service garanterar att Bombus är och förblir en föregångare inom dammode.

2014, ett länge förberett generationsskifte slutfördes i oktober när Kaisu fick ett stridspar av sin sambo Henrik. De nya ägarna har hållit Bombus på sin linje: personlig service och vackra kläder av god kvalitet.

2015, företagarparet gjorde små ändringar i butikens urval samt utseende. Storstädning av lagret, en ökad aktivitet på sociala medier samt parets föräldraledigheter var årets teman.

2016, utvecklingen av urvalet fortsatte och vi lyckades hitta många nya producenter. Vi provade också på en helt ny produktgrupp; 50-tals inspirerade kläder samt accessoarer, som fick ett gott mottagande. Sociala medier tog upp allt mer tid.

2017, fest igen! Bombus fyller 40 år! Våra kära kunder samt vår passion för klädsel har hållit oss igång all dessa år. Tusentack <3 Vi ordnade ingen stor modeuppvisning som vi har brukat, utan satsade på nya produkter samt kundservice. Dessutom deltog vi i många olika evenemang och messor, där vi ordnade många mindre uppvisningar. Bilder från dessa kan du hitta på våra Facebook sidor, kolla gärna! Vår nya produktgrupp i 50-tals anda växte och fick sin egen avdelning 🙂 Urvalet av skor och handväskor växte ytterligare också.

2018, vi provade sälja kläder åt herrar och responsen var så bra att vi beslöt köra vidare med herrarna. Våren 2019 öppnas en herravdelning på Bombus! Under 2018 hände också andra fina saker, vi fick nämligen möjligheten att köpa upp en nätbutik. Såklart köpte vi den och nu kan du köpa skor och väskor från Bombus online! Butiken hittar du på www.boutiquefreda.com. Många nya saker att lära sig…:)

2019, vad ska vi sen hitta på…? Kom med och göra Bombus -historia!